Οι φακοί επαφής και ιδιαίτερα οι σύγχρονοι φακοί επαφής ημερήσιας αντικατάστασης είναι ιδανικοί για χρήση από παιδιά και εφήβους.

  • Οι φακοί επαφής προσφέρουν ένα μεγαλύτερο οπτικό πεδίο σε σύγκριση με τα γυαλιά, έτσι τα παιδιά, μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα τα αντικείμενα στο χώρο.
  • Ελευθερία. Οι φε δίνουν στα παιδιά την ελευθερία να τρέχουν και να πέρνουν μέρος σε αθλήματα χωρίς το κίνδυνο τραυματισμού από τον σκελετό των γυαλιών και χωρίς να τους εμποδίζουν οι καιρικές συνθήκες.
  • Η χρήση των φε ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθηση των παιδιών και ενισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις τις μαθητικές επιδόσεις εξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσης κατά την παρακολούθηση των μαθήματων. Με μια κλινική μελέτη* το 80% των γονέων συμφωνήσαν ότι χρήση φε ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους.
  • Το κόστος των φε εξαρτάται από τον τύπο, μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό .. καθώς και το υλικό και την συχνότητα χρήσης τους.
    η κτήση των φε είναι σαφώς πιο οικονομική από ένα ζεύγος οράσεως χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει και ένα εφεδρικό ζεύγος οράσεως .
  • Συνήθως η χρήση φε με βάση τα νέα υλικά και την δυνατότητα εφαρμογής φακών ημερήσιας αντικατάστασης ξεκινά από τα 8 έτη. Όμως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το παιδί να είναι ώριμο και αρκετά συνειδητοποιημένο ώστε να φορά και να φροντίζει σωστά τους φε καθώς αυτοί απαιτούν πάντα ιδιαίτερα καλή υγιεινή. Εάν το παιδί επιδεικνύεις υψηλή υπευθυνότητα στο σπίτι και στο σχολείο τότε με την παρότρυνση των γονιών και με τη σωστή εκπαίδευση που θα λάβει από τον Οπτικό- Οπτομέτρη εφαρμοστή μπορεί να ξεκινήσει με ασφάλεια την χρήση τους.

*Σε μια κλινική μελέτη όπου αξιολογήθηκαν χρήστες φακών επαφής και υποβλήθηκαν ερωτήσεις σε εφήβους και γονείς. Walline JJ, Jones LA, Rah MJ, et al. Ομάδα μελέτης CLIP. Μελέτη Contact Lenses in Pediatric (CLIP) (Φακοί επαφής στην παιδιατρική): Benefits of Contact Lens Wear for Children and Teens (Οφέλη της χρήσης φακών επαφής για παιδιά και εφήβους). Eye & Contact Lens 33(6): 317-321, 2007.